Панголин или люспеник е животното, което е жертва на най-голям трафик в

...
Панголин или люспеник е животното, което е жертва на най-голям трафик в
Коментари Харесай

Животното, жертва на най-голям трафик в света

Панголин или люспеник е животното, което е жертва на максимален трафик в света, сигнализират учени, представени от Би Би Си. 

Панголините са неповторими плацентни бозайници, покрити с ризница от кератинови люспи, наподобявщи шишарка от смърч. Люспите им са доста търсени в Азия, тъй като се употребяват в китайската обичайната медицина, макар че се счита, че действително няма медицински изгоди от използването им. Освен това месото на тези животни е считано за деликатес. В някои страни могат да бъдат видени дребни такива, сготвени с яхния. 

Тази седмица управляващите в Малайзия са иззели над 27 тона убити панголини на стойност минимум 1,6 млн. английски лири. Това е била най-голямата интервенция, обвързвана с този тип животни до момента. 

Организацията за наблюдаване на дивия живот Traffic съобщи, че полицията в Малайзия е разкрила две огромни уреди за обработка на панголини, в които е имало хиляди кутии с месо. Операцията е била извършена в източния щат Сабах. 

Това се случва дни откакто колета от общо 10 тона панголини са били заловени във Виетнам, Хонконг и Уганда.

Учени сигнализират, че положението на тези животни наподобява тъмно. Изследователите нямат визия какъв брой такива са останали живи в дивата природа.

Стюарт Никсън, който работи взаимно със Службата за запазване на дивата природа на Уганда и Фондът за носорозите на Уганда, разяснява, че панголините към този момент се срещат толкоз рядко в дивата природа, че няма задоволително данни да се даде сериозен доклад какъв брой от тях са останали. В момента се организира проучване и наблюдаване над гигантските люспеници в Уганда, което е първата стъпка към установяване на укреплението им. 

" Този тип безусловно се заличава, той се унищожава из Централна Африка, няма подозрение в това ", разяснява Никсън. " Да се опитваме да ангажираме хората и да ги накараме да ги е грижа за него в действителност е първата стъпка в тенденция да го спасим ", прибавя той. Никсън е член на програмата за работа на терен в Африка на зоопарка в Честър, Англия. 

Той прибавя, че държанието на този тип животни не е следено и записвано до момента. " Знаем толкоз малко за този тип, съвсем всичко, което събираме от записи на камери тази година като държание за нас е напълно нещо ново ", уточни още той пред BBC News. 

Понякога наричани люспести предводители, панголините са единствените бозайници в света, покрити със защитни люспи. Люспите им са изградени от кератин - същия материал, който се открива в човешките нокти. 

Те лепят мравки и термити с дългите си лепкави езици. В Африка има четири типа - африканският панголин с бял стомах, гигантският земен панголин, земният панголин и този с черен стомах. Най-големият е гигантският. Той живее в дъждовните гори и тревните площи на екваториална Африка. Размерите му доближават до дължина от 1,8 метра и тегло от към 34 кг. 

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР